Spooky spider halloween cupcakes

Eerder deze week postte ik al het recept voor de bloody red velvet cupcakes. Om nog even in de Halloween sfeer te blijven heb ik nog een andere halloween versie gemaakt! Grijze vanille cupcakes gevuld met Nutella en getopt met zelfgemaakte spinnen van fondant.

Ingrediënten voor de spooky spider Halloween cupcakes: (voor 12 cupcakes)

Voor de cupcakes:

 • 250 gram roomboter (kamertemperatuur)
 • 250 gram fijne kristal suiker
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eieren (minimaal 200 gram)
 • 4 eetlepels melk
 • Zwarte kleurstof

Voor de decoratie:

 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 200 gram poedersuiker
 • 2 eetlepels slagroom
 • 1 eetlepel vanille extract
 • Zwarte kleurstof
 • Zwarte fondant
 • 8 grote marshmallows
 • Optioneel (maar niet echt) Nutella

Hoe maak je deze spooky spider Halloween cupcakes?

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)

Het cupcake recept wat ik vandaag gebruik is een van de makkelijkste. Klop de roomboter even lost met de handmixer en voeg vervolgens alle andere ingrediënten in een keer toe! Mix dit voor 5 minuten op de hoogste stand goed door elkaar en that’s it! Verdeel het cupcake beslag over de cupcake papiertjes en bak ze in 15 tot 18 minuten gaar in het midden van de oven.

Maak ondertussen alvast de botercreme. Dit doe je door wederom de roomboter eerst los te kloppen met de elektrische handmixer. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is anders gaat het mixen erg moeizaam en krijgt de botercreme een hele vaste textuur! Voeg vervolgens beetje voor beetje de poedersuiker toe. Als alle poedersuiker is opgenomen door de boter kan je de slagroom, vanille extract en de zwarte kleurstof toevoegen. Zorg dat je nu niet al te lang meer mixt anders gaan die ingrediënten scheiden.

Hoe meer zwarte kleurstof je toegevoegd hoe donkerder de boter crème wordt natuurlijk. Ik vind het mooi als hij een beetje grijs is zodat er ook een mooi contrast is met de zwarte spin bovenop.

Zodra de cupcakes klaar en afgekoeld zijn kunnen we beginnen! Ik vul deze cupcakes met Nutella, dit geeft het net iets extra´s. Dit doe ik door een gat in het midden van de cupcake te maken door middel van een cupcake boor. Je kan dit natuurlijk ook gewoon met een mesje doen uiteraard. Het gat vul ik vervolgens op met Nutella.

Spuit na het vullen van de cupcakes de botercreme er op. Nu begint het leukste werk. Voor de ‘spinnenwebben’ gebruik ik marshmallows. Deze smelt ik in de magnetron. (voor ongeveer 30 seconden) Vervolgens kan je de gesmolten marshmallows in je hand doen en ‘webben’ trekken. Doe deze vorzichtig om de cupcakes heen.

Als laatste komt natuurlijk de spin. Hiervoor gebruik ik zwarte fondant. Het is even oefenen maar totaal niet moeilijk! Ter verduidelijking heb ik hieronder stap voor stap foto’s geplaatst.

Ik begin dus met het rollen van 2 balletjes, deze druk ik aan elkaar. (als het niet blijft plakken kan je een beetje water gebruiken) Vervolgens rol ik de pootjes in mijn hand. 2 kleine vooraan, daarna 2 grotere, vervolgens de 2 grootste ‘poten’ en op het einde weer iets kleinere. Voor de ogen prik ik met de achterkant van een kwast 2 kleine gaatjes.

Plaats de spin op de cupcakes en that’s it!

Bewaar dit recept op pinterest!

Join the Conversation

 1. Ziet er lekker uit. Een spinnetje op zijn tijd!

  1. Haha dankjewel!!

Geef een reactie

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: