Speculaas suikerkoekjes met chocolade

Deze speculaas suikerkoekjes zijn iets anders dan gewone speculaas koekjes. Eigenlijk is het gewoon een suikerkoekjesdeeg maar dan met speculaas smaak. Doordat het de basis heeft van suikerkoekjes lopen de koekjes niet uit in de oven en zijn de koekjes makkelijk te vormen. Dit is eigenlijk het standaard recept dat ik gebruik als ik koekjes wil maken om te decoreren.Voor dit basisrecept heb ik ze voor de helft in chocolade gedipt om ze een leuke look te geven.

Speculaas kruiden kopen of maken

Speculaas kruiden zijn bij de meeste grote supermarkten ondertussen wel te krijgen. Mocht je er toch niet aan kunnen komen is het ook super makkelijk om zelf te maken: meng dan 2 theelepels kaneel met een halve theelepel kruidnagel, een halve theelepel nootmuskaat, een halve theelepel gember en een halve theelepel kardemom.

Hoeveel koekjes krijg je uit het deeg?

Dit is erg lastig in te schatten omdat het natuurlijk ligt aan het formaat koekje wat je maakt. Ik kreeg uit een beslag ongeveer 12 grote speculaas mannetjes. Uit nog een anders beslag haalde ik rond de 25 kleine speculaas mannetjes. Het ligt dus echt aan de vorm uitstekers die je hebt. De baktijd wijkt overigens niet zo veel af, hoogstens 1 minuutje langer of korter.

Speculaas suikerkoekjes met chocolade

Recipe by annabellas

Suikerkoekjes met speculaas en chocolade.

IngrediËnten

 • 250 gram patentbloem

 • 125 gram kristalsuiker

 • 1 theelepel vanille suiker

 • 150 gram ongezouten roomboter

 • 1 ei

 • snufje zout

 • 4 theelepels speculaas kruiden

 • 100 gram pure chocolade

Hoe maak je deze koekjes?

 • Meng alle ingrediënten (behalve de chocolade) samen in een grote kom en kneed het deeg met je handen totdat alle ingrediënten gemengd zijn en het een dik deeg is. Rol het deeg in een grote bol en zet het deeg voor minstens 30 minuten in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
 • Na 30 minuten; rol het deeg uit en zorg dat het deeg ongeveer 1 centimeter dik is. Steek er met vormpjes koekjes uit en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
 • bak de koekjes af in het midden van de oven in 8 tot 10 minuten. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen.
 • Smelt de chocolade au bain marie en dip de helft van de koekjes hier in. leg ze weer terug op een stukje bakpapier en laat ze 10 minuten rusten zodat de chocolade hard kan worden.

Notities

 • Bewaar dit recept hier op Pinterest!

Join the Conversation

Geef een reactie

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: