basisrecept voor tartelettes

Een goed en simpel basisrecept voor de lekkerste tartelettes.

Met tartelettes kan je oneindig variëren. Je kan ze vullen met lemond curd, chocolade, karamel noem het maar op! Maar daarvoor heb je natuurlijk wel een goede tartelette basis nodig. Hieronder staat het basisrecept wat ik altijd gebruik met een aantal tips die ik heel erg handig vond toen ik begon met het maken van tartelettes.

Tartelette bakvorm

Omdat je voor elke tartelette een eigen vormpje nodig hebt kan de prijs best wel snel hoog oplopen van de bakvormen. In Nederland betaal je al snel 30 euro voor 6 vormpjes. Zelf heb ik de tnrtelette bakvormen gekocht op aliexpress (stiekem doen die het gewoon net zo goed shhhhh… 😉 ) Hier zie je zo een voorbeeld.

Het deeg laten koelen

In dit recept zet ik het deeg in totaal 2 keer in de koelkast. Dit kan je dan ook écht niet over slaan. Door het koelen van het deeg blijft de boter goed hard. Dit zorgt ervoor dat de tartelettes tijdens het bakken hun vorm behouden en niet inzakken of wegsmelten. Liever een uur te lang in de koelkast dan 5 minuten te kort dus.

tartelettes vullen

Tartelettes vullen

Zoals ik hierboven al zei; ja kan deze tartelette bodems met zo ontzettend veel lekkere dingen vullen! Zo maakte ik ook al deze tartelettes met passievrucht en meringue. Maar met lemon curd is dit ook wel heel lekker!

basisrecept voor tartelettes

Recipe by annabellas
Porties

10

tartelettes

Een goed basisrecept voor het maken van tartelettes

Ingrediënten

 • 175 gram patentbloem

 • 70 gram poedersuiker

 • 30 gram amandelmeel

 • 110 gram ongezouten roomboter (koud)

 • 30 gram losgeklopt ei (ongeveer de helft van 1 ei)

Hoe maak je deze tartelettes?

 • Doe het bloem, poedersuiker, amandelmeel en de boter in een ruime kom. Kneed dit tot een grof korrelig deeg.
 • Voeg het losgeklopte ei toe en kneed net zo lang tot dat je van het deeg een bal kan vormen.
 • Bekleed de kom met plastic folie en zet het deeg voor een uur in de koelkast.
 • Kneed na dat uur het deeg nog eens kort door. Strooi wat extra bloem op je aanrecht zodat het deeg niet blijft plakken. Rol het deeg uit met een deegroller (ongeveer een halve centimeter dik)
 • Steek met de vormpjes cirkels uit het deeg en bekleed de vormpjes met het deeg. Het deeg wat over is kan je opnieuw uitrollen en gebruiken voor de zijkanten. Snij het overtollige deeg aan de bovenkant netjes af.
 • Zet de vormpjes nog eens voor 30 minuten in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
 • Haal na 30 minuten de vormpjes uit de koelkast en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bak de tartelettes vervolgens voor 15 tot 19 minuten in het midden van de oven (wanneer ze goud-bruin kleuren zijn ze goed)
 • Laat ze vervolgens 5 minuten afkoelen buiten de oven en haal dan voorzichtig de vorm los. Laat ze daarna op een rekje afkoelen.

Notities

 • Bewaar dit recept hier op Pinterest

Join the Conversation

Geef een reactie

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: