Espresso brownies

Smeuige espresso chocolade brownies met een espresso botercréme

Chocolade en koffie is hoe dan ook al een lekkere smaak combinatie, laat staan als het in brownie vorm is! Deze super smeuige brownies met espresso wordt afgemaakt met een espresso botercréme die nét dat beetje extra geeft.

Blokker koffiecapsules

Dit recept is in samenwerking met de Blokker. Sinds kort heeft de Blokker hun eigen merk koffiecapsules uitgebracht in 4 verschillende smaken: Mild, Rijk , Pittig en Decaf. ‘Het geheim van onze koffie zit ‘m in zorgvuldig geselecteerde bonen uit Azië en Zuid-Amerika, gebrand door een ambachtelijke koffiebranderij in Brabant.’

Wat ik voorval fijn vind aan deze koffie cups is dat ze duurzaam en 100% recyclebaar zijn. Zelf gebruik ik in dit recept de smaak ‘rijk’ voor een stevige koffie smaak, maar dit kan natuurlijk ook gewoon een andere espresso zijn.

De blokker koffiecups zijn geschikt voor in hun eigen koffiezet apparaat maar ook voor in de Nespresso. Het is dus niet nodig om perse hun apparaat aan te schaffen. ( En met een prijs van 12 cent per cupje is dit ook meteen een van de goedkoopste koffie capsules)

Blokker koffie capsules

Bakvorm

Voor dit brownie recept gebruik ik een vierkante bakvorm van 20 bij 20 cm. Let er dus op als je een kleinere of grotere bakvorm gebruikt de baktijden iets ander kunnen zijn. Als je een grotere vorm gebruik, doe het dan 5 minuten korter in de oven, en bij een kleinere 5 minuten langer.

Espresso botercréme

Met maar 4 ingrediënten is deze espresso botercréme super makkelijk om te maken. Er zijn alleen 2 dingen waar je goed op moet letten: om de botercrime luchtig te maken is het noodzakelijk dat je de boter goed en lang luchtig klopt met een elektrische mixer. Je kan de boter beter te lang kloppen dan te kort. Zelf klop ik de boter voor minstens 10 minuten op een hoge stand. Als 2e is het belangrijk om de espresso af te laten koelen voordat je het bij de botercréme doet. Als je namelijk super hete espresso er bij doet gaat de crème schiften.

Espresso brownies

Recipe by annabellas
Porties

9

blokken

Smeuïge espresso brownies met botercréme

Ingrediënten

 • Voor de brownies
 • 175 gram ongezouten roomboter

 • 100 gram pure chocolade

 • 400 gram kristalsuiker

 • 3 eieren

 • 1 theelepel vanille extract

 • Snufje zout

 • 85 gram cacao poeder

 • 125 gram patentbloem

 • 1 espresso

 • 70 gram chocolade druppels (optioneel)

 • Voor de botercréme
 • 200 gram ongezouten roomboter

 • 200 gram poedersuiker

 • 2 espressos (afgekoeld)

 • 1 theelepel vanille extract

Hoe maak je deze brownies?

 • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de bakvorm die je gaat gebruiken met bakpapier.
 • Doe de roomboter en 50 gram van de pure chocolade samen in een steelpan. Verwarm dit op laag vuur tot dat alles gesmolten is. Voeg vervolgens hier de kristal suiker aan toe en mix tot het één geheel is.
 • Doe het boter mengsel in een ruime kom en voeg één ei toe. Klop dit met een garde of elektrische handmixer. Zodra het ei is opgenomen voeg je het volgende ei toe en zo voorts.Blijf kloppen tot dat je een licht bruin mengsel hebt.
 • Voeg nu het bloem, de cacao poederen de espresso toe. Spatel dit samen met het zout en het vanille extract door het beslag heen. Hak de overige pure chocolade in grove stukken en voeg dit toe. (voor extra chocolade voeg ik ook nog eens de chocolade druppels nu toe)
 • Stort het beslag in de bakvorm en strijk glad met een spatel. Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak ze voor 30 minuten. Laat de brownies vervolgens geheel afkoelen buiten de oven.
 • Voor de botercréme: Klop de roomboter met een elektrische mixer voor 10 minuten op de hoogste stand. Verlaag nu de snelheid en voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe. Wanneer de suiker geheel is opgenomen voeg dan de espresso’s en het vanille extract toe.
 • Smeer de botercréme op de brownies en decoreer eventueel met koffieboontjes of mokkaboontjes.

Notities

 • Bewaar dit recept hier op Pinterest!
Espresso brownies met botercréme

Geef een reactie

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: