Carrot cake met witte chocolade botercréme en salted Karamel

Een 3-laagse carrot cake gevuld met witte chocolade botercréme, zelfgemaakte gezouten karamel en geroosterde noten.

Deze carrot cake kost wel even wat werk en tijd maar het eindresultaat mag er dan ook echt zijn! Met deze 3 laagse cake maak je sowieso indruk. Het kost veel tijd omdat we alles van ‘scratch’ maken. Dus geen bakmixen, geen kant, geen kant en klare frosting en ook geen karamel uit de supermarkt. Maar het in elkaar zetten van deze carrot cake is daarentegen totaal geen uitdaging. Een kwestie van stapelen en mooi maken!

4 lagen cake

Voor deze carrot cake gebruik ik twee bakvormen van 20 centimeter. Normaal kan je bijvoorbeeld bij een biscuit cake één hoge laag bakken en deze doorsnijden zodat je meerder lagen krijgt. Bij een carrot cake kan dit niet. Je moet elke laag apart bakken. Omdat ik dus 2 vormen heb kunnen 2 lagen tegelijk de oven in, en dat doe ik dan dus 2 keer zodat ik 3 lagen krijg. Heb je maar 1 bakvorm moet je dit dus 3 keer zo doen. Heb je nou geen zin in al die lagen te bakken? Je kan altijd nog het recept zo aanpassen (2/3 van alle ingrediënten) zodat je 2 lagen kan maken.

Zelfgemaakte gezouten Karamel

Ik maak de gezouten karamel met dit recept. Een portie van dat recept is precies genoeg voor deze carrot cake. Zou kan je zelf natuurlijk naar smaak toevoegen, dat is geheel persoonlijk. Wil je zelf geen karamel maken? Koop dan kant en klare karamelsaus of bebogeen pasta in de supermarkt en voeg zelf het zout toe. Easy.

Witte chocolade botercréme

Normaal wordt een traditionele carrot cake geserveerd met een roomkaas créme. Maar deze witte chocolade botercréme vind ik stiekem lekkerder. Het is belangrijk dat de boter die je gaat gebruiken écht op kamer temperatuur is en dat je de witte chocolade goed laat afkoelen na het smelten. Is namelijk je boter te koud of je chocolade te warm dan gaat de botercréme schiften. Dat zou zonde zijn! Schiet het toch in de schift? Laat de mixer dan op middelhoge snelheid draaien en houd een föhn op de warme stand tegen de kom aan. Ziet er heel gek uit maar doet wonderen!

Carrot cake met witte chocolade botercréme en salted Karamel

Recipe by annabellas
Porties

12

Personen

3-laagse carrot cake met witte chocolade botercréme, gezouten karamel en geroosterde noten.

Ingrediënten

 • Voor de cake lagen
 • 375 milliliter olijfolie

 • 340 gram fijne kristalsuiker

 • 6 eieren

 • 600 gram geraspte wortel

 • 450 gram patentbloem

 • 3 theelepels bakpoeder

 • 4 theelepels kaneel

 • 2 theelepels koekkruiden

 • 2 gemalen kruidnagels

 • 150 gram gehakte walnoten of pecannoten (liefst van te voren even roosteren in een pan voor extra smaak)

 • Het rasp van 1 sinaasappel of 1 eetlepel sinaasappelextract

 • Voor de botercréme
 • 350 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

 • 250 gram poedersuiker

 • 200 gram witte chocolade

 • Optioneel: 2 eetlepels melk

 • Voor de gezouten Karamel
 • 1 portie van dit recept

 • Voor de topping
 • 100 gram gehakte pecannoten

Hoe maak je het?

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvormen die je gaat gebruiken met bakpapier en vet eventueel de randen in met een beetje boter.
 • Doe de olie en de suiker in een ruime kom. Mix dit met een elektrische mixer op een middelhoge stand voor 5 minuten.Voeg vervolgens een voor een de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag.
 • Voeg het bloem en de specerijen toe en mix tot dat alles gemengd is ( niet te lang!)
 • Roer als laatste de geraspte wortel en de gehakte noten door het beslag heen.
 • Verdeel het beslag over 3 bakvormen.
 • Bak de cake lagen in het midden van de oven voor 35 tot 30 minuten. Laat ze vervolgens geheel buiten de oven afkoelen en zet ze daarna het liefst nog een uurtje in de koelkast.
 • Maak ondertussen de botercréme: Smelt de witte chocolade au bain marie en laat deze goed afkoelen. Klop de boter op een hoge stand met een elektrische mixer. Na 10 minuten kleurt de boter wit, dan is hij luchtig genoeg. Voeg dan de poedersuiker lepel voor lepel toe. Verlaag vervolgens de stand van de mixer en giet met een dunne straal de witte chocolade er bij. Wanneer de créme te dik is kan je eventueel nog de melk toevoegen.
 • Nu is het tijd om de taart in elkaar te zetten. Begin met een cake laag. Doe de botercréme in een spuitzak en maak evengrote toefjes op de cake. Drizzle dan de karamelsaus eroverheen en strooi gehakte pecannoten eroverheen. Leg hier voorzichtig weer een cake laag op en ga zo door tot dat alle lagen op zijn. Top af met extra karamel en gehakte pecannoten.

Notities

 • Bewaar dit recept hier op Pinterest

Geef een reactie

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: