Tips voor een perfecte drip (taart)

Met deze tips mislukt jouw drip voor een driptaart nooit meer!

Ein-de-lijk. Ik krijg dagelijks zo veel vragen over hoe je nou eigenlijk een mooie drip voor een driptaart maakt. Waarom is mijn drip zo dik? hoe krijg je een gelijkmatige drip? Waarom wordt mij drip meteen hard? of juist totaal niet? I got you. Het is natuurlijk ook een kwestie van doen & oefenen maar met deze tips zal je in ieder geval al een hele verbetering zien.

Een goede basis

Het klinkt misschien voor de hand liggend maar je hebt echt een goede basis taart nodig voordat je de drip kan gaan aanbrengen. Het beste is om de taart met botercréme af te smeren voor een strak resultaat.

Daarnaast is het ook heel erg belangrijk dat je taart koud is! Zet de taart minimaal een uur voordat je de drip gaat aanbrengen in de koelkast. Doe je dit niet, en de taart is niet koud genoeg kan de botercréme wegsmelten door de hitte van de drip. Er blijft dan niet meer zo veel over van je netjes afgesmeerde taart. Geduld is dus vooral hierbij een schone zaak.

Chocolade drip, candy melts of kant en klare drips?

Er zijn super veel verschillende drips die je kan gebruiken bij het maken van je driptaart. Welke jij gebruikt is natuurlijk een persoonlijke smaak en het ligt ook erg aan het resultaat wat je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld een drip in een felle kleur? dan is een chocolade drip minder geschikt. Hieronder zal ik voor elke de voor en nadelen zetten.

Chocolade drip.

Dit is de drip die ik het meeste gebruik. Je kan de chocolade drip in puur, melk of wit maken. Door het cacao gehalte is de pure chocolade het makkelijkste om mee te werken en de witte chocolade het ‘lastigste’. Ook zijn de verhoudingen iets anders. Je maakt de chocolade drip namelijk met chocolade (duh) en slagroom. Zonder slagroom krijg je geen mooie drip, dus maak geen drip met alleen gesmolten chocolade, dat is niet mooi aan te brengen en breekt meteen als je de taart nog verder wilt versieren. Dit was dan ook mijn veel voorkomende fout in het begin.

Verhoudingen voor de chocolade drip:

Pure chocolade: 170 gram chocolade + 110 gram slagroom

Melk chocolade: 170 gram chocolade + 90 gram slagroom

Witte chocolade: 170 gram chocolade + 50 gram slagroom

Om de chocolade drip te maken breek je de chocolade in kleine stukjes, deze doe je in een kom. Verhit vervolgens de slagroom tot het kookpunt. Giet de warme slagroom over de stukjes chocolade en laat het 1 minuut staan. Roer vervolgens tot dat alle chocolade gesmolten is. Als er nog stukjes in zitten kan je het mengsel in zijn geheel nog even kort op laag vuur verwarmen tot dat alle chocolade gesmolten is.

Extra tip: wil je echt een super witte drip? Deze zijn meestal gemaakt van candymelts (lees hieronder verder) en niet van witte chocolade. Wil je toch witte chocolade gebruiken voor een witte drip? Voeg dan eens witte kleurstof toe! Echt een wereld van verschil.

Candy melts.

Candy melts (ook wel deco melts genoemd) zijn eigenlijk kleine stukjes gekleurde chocolade ( geen echte chocolade maar wel gemaakt van melk, suiker en vetten). Ik kies zelf voor candy melts als ik een drip in een felle kleur moet maken. Je kan er natuurlijk voor kiezen om een witte chocolade drip te maken en daar kleurstof aan toe te voegen, maar door de chocolade krijg je hem toch niet zo mooi als met de deco melts. Er zijn tientallen kleuren van.

Op de achterkant van de verpakking staat meestal hoe je de candymelts het beste moet verwarmen. Meestal is dit door het een aantal keer in de magnetron te doen en goed te roeren. Wel adviseer ik je om ook hier bij slagroom toe te voegen, ook al staat er bij dat dit niet nodig is. op 200 gram candy melts zou ik 50 gram slagroom toevoegen. Hierdoor krijg je een veel soepelere drip die je makkelijker kan aanbrengen en vormen.

Kant en klare drip.

Tegenwoordig heb je ook kan en klare drip flesjes die je alleen nog maar hoeft op te warmen. Het heeft natuurlijk zijn voor en nadelen. Er zit meestal al een handig spuitmondje op waardoor je het makkelijk kan aanbrengen. Maar de drip wordt wel sneller hard dan normaal, je moet dus wel snel werken. Ik gebruik kant en klare drip alleen voor de kleuren goud en zilver (Deze vind ik persoonlijk mooier dan dat ik ze zelf in goud of zilver maak)

De drip aanbrengen

De drip aanbrengen is natuurlijk ook heel belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zelf gebruik ik altijd een plastic herbruikbaar flesje (zoals onderstaande foto, dezelfde als ik heb verkopen ze niet meer maar deze flesjes lijken er op) Deze vul je met je drip naar keuze. Je kan ook een spuitzak gebruiken of gewoon een lepel. Oefen en vind uit wat jij het fijnste vindt!

Technisch gezien zijn er ook 2 manieren om een drip aan te brengen. Van buiten naar binnen en van binnen naar buiten.

Van buiten naar binnen werken.

Deze techniek gebruik ik. Ik maak eerst de drips aan de zijkant en vul vervolgens het midden op met de rest van de drip. Dit strijk ik dan weer glad met een paletmes. Op deze manier heb je de meeste controle over de drips langs de taart. In deze video kan je precies zien wat ik bedoel.

Van binnen naar buiten werken.

Je kan er ook voor kiezen om eerst de bovenkant mooi glad te krijgen en vervolgens de drip te maken. Zelf vind ik dit niet fijn maar als je het toch wilt proberen zijn er genoeg youtube video’s van deze techniek.

Practice, practice, practise!

Oefenen is natuurlijk ook belangrijk. De bovenstaande tips hebben mij echt geholpen. Mijn eerste drips zagen er namelijk echt niet zo mooi uit, oops! Raak niet gedemotiveerd en probeer het de volgende keer weer gewoon opnieuw. Als je nog meer specifieke vragen hebt laat dan vooral een reactie achter, wellicht kan ik je nog verder helpen!

PS: Bewaar dit artikel hier op Pinterest.

Dit artikel bevat affiliatie linkjes.

Black Friday 2020Black Friday 2020

Join the Conversation

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: