Als ik iets leuk vindt aan de kerst zijn het wel kerst pinwheel koekjes! Dit keer maakte ik deze koekjes, ook wel swirl koekjes genoemd, met rood en groen. Hoe feestelijk ziet dit er uit!
kleurstof. Ik gebruik eigenlijk altijd standaard de kleurstoffen van Funcakes. Na veel verschillende soorten getest te hebben zijn deze kleurstoffen het makkelijkste in gebruik en geven ze de meeste kleur af. Je mag natuurlijk alle soorten kleurstoffen gebruiken. Alleen raad bij bij dit recept niet aan om een poedervorm te gebruiken. Dit kan namelijk de textuur van de koekjes veranderen. (en het liefste ook geen supermarkt kleurstoffen, die werken bijna allemaal niet!)
Sprinkles. Om de kerst pinwheel koekjes af te maken rol ik het deeg nog eens extra is kerst sprinkles, dit hoeft niet maar zeg nou zelf, hoe leuk ziet dat er uit! Als je er voor kiest om sprinkles te gebruiken, zorg er dan voor dat het bakvaste sprinkles zijn. Niet alle sprinkles kunnen namelijk in de oven. Ik gebruik zelf deze sprinkles.


Afkoelen. In dit recept laat ik het deeg meerdere malen koelen in de koelkast en vriezer, voor dit soort koekjes is dat erg belangrijk. Doe je dit niet gaan de koekjes uitlopen en verliezen ze hun vorm, niet overslaan dus! Maak het liefste het deeg een dag van te voren, dan heb je dit probleem niet.


Kerst pinwheel koekjes
12
koekjesKerst pinwheel koekjes met rood en groen
Ingrediƫnten
340 gram patentbloem
1/2 theelepel baking soda
225 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
150 gram kristal suiker
1 ei
1 theelepel vanille extract
Rode kleurstof
Groene kleurstof
Bakvaste sprinkles
Hoe maak je het?
- Doe de bloem en de bakingsoda in een kom en meng dit door elkaar.
- Klop in een aparte kom de roomboter met de suiker romig. Ik doe dit voor 5 tot 8 minuten op de hoogste stand. Voeg vervolgens hier het ei en het vanille extract aan toe.
- Doe de bloem bij het botermengsel en kneed zo lang tot dat je een bal van het deeg kan vormen.
- Verdeel het deeg in 3 delen. Voeg aan 1 deel de rode kleurstof toe en aan het andere de groene. Laat het deeg een half uur koelen in de koelkast.
- Rol als eerste het naturele deeg uit tussen 2 vellen bakapier. Het deeg moet ongeveer nog 0.5 centimeter dik zijn
- Doe dit vervolgens ook met het rode en het groene deeg. Leg de plakken voorzichtig op elkaar.
- Rol nu het deeg op. Probeer dit zo strak mogelijk te doen zonder al te veel op het deeg te drukken. Verpak de rol vervolgens in palstic folie en leg het voor 1 uur in de diepvries. (of 4 uur tot een nacht in de koelkast)
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Haal vervolgens het folie weer af en rol het deeg door de sprinkles heen. (als ze niet blijven plakken, maak dan de buitenkant een beetje vochtig met water)
- Snij van de koekjesrol ongeveer plakken van 0.5 centimeter dik. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze voor 12 minuten in het midden van de oven. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen buiten de oven
Notes
- Bewaar de koekjes tot 5 dagen in een afgesloten koekblik
- Bewaar dit recept hier op Pinterest!

Het ziet er wel heel leuk uit!!
Wat een leuk compliment! Bedankt š