Baileys chocolade cake met karamel hazelnoten

Baileys en chocolade, twee smaken die perfect met elkaar samen gaan. Deze cake is gemaakt van pure chocolade, baileys en espresso. Ook komt er nog een chocolade laag om de cake heen. En om het dan nog eens helemaal af te maken komen bovenop nog hazelnoten met karamel. Wat wil je nog meer?

Smeuïge cake

Deze cake is echt alles behalve droog. Als je in een recept cacao poeder gebruikt kan het al heel snel voorkomen dat je baksel droog wordt. Dit wilde ik bij deze cake voorkomen. Daarom gebruik ik in dit recept roomboter en zure room. De zure room vervang eigenlijk de melk die je normaal bij dit soort cakes zou gebruiken. Door het hogere vet gehalte van de room wordt de cake super smeuïg.

Hoe krijg je de cake mooi uit de vorm?

Deze vraag krijg ik heel vaak als ik ronde cakevormen gebruik. Bij een rechte vorm is het natuurlijk makkelijk om bakpapier te gebruiken, maar bij ronde vormen gaat dat niet. Ik doe de vorm eerst licht invetten met roomboter en vervolgens strooi ik er bloem overheen. Vervolgens houdt ik de vorm ondersteboven en klop ik er 2 keer op zodat het overbodige meel er uit valt.

Vervolgens giet je hier dan het cake beslag in en bakt hem zoals op het recept staat aangegeven. Wanneer je de vorm uit de oven haalt laat je eerst de cake 10 tot 15 minuten afkoelen in de vorm, daarna kan je de cake er voorzichtig uithalen.

De bakvorm die ik voor deze cake gebruik is overigens deze van nordic ware.

Chocolade & Karamel hazelnoten

Het zou geen recept van mij zijn als we niet over de top gingen. Dus over de cake heen komt nog een knapperige chocolade laag en daar boven op nog hazelnoten met karamel. Ik maak de karamel zelf met dit recept. Mocht je geen zin hebben om de karamel zelf te maken gebruik dan bebogeen pasta uit de supermarkt en verwarm deze in een pan.

Baileys chocolade cake

Recipe by annabellas
Porties

1

cake

Donkere chocolade cake met baileys en espresso. Getopt met een laag chocolade en gekarameliseerde hazelnoten.

Ingrediënten

  • Voor de cake:
  • 230 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

  • 300 gram kristalsuiker

  • 60 gram licht bruine basterdsuiker

  • 150 milliliter zure room (kamertemperatuur)

  • 3 eieren

  • 75 gram cacao poeder

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 220 gram bloem

  • 1 theelepel baking soda

  • 1/2 theelepel zout

  • 2 espresso’s

  • 125 milliliter Baileys

  • Voor de chocolade laag
  • 200 gram pure chocolade

  • 25 milliliter baileys

  • Voor de hazelnoten/karamel laag
  • 100 gram hazelnoten

  • 150 gram karamel met dit recept (of bebogeenpasta uit de supermarkt)

Hoe maak je deze cake?

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de vorm die je gaat gebruiken in met een beetje boter.
  • Doe de boter samen met de suikers in een ruime kom en klop dit met een elektrische mixer op een hoge stand voor ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de zure room en de baileys toe en mix dit kort mee.
  • Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en mix tot één geheel.
  • In een aparte kom zeef je het meel, bakpoeder, baking soda, zout en het cacao poeder. Roer dit door elkaar heen.
  • Zet nu de mixer op een lage snelheid en voeg de droge ingredïenten in 2 delen toe aan het boter mengsel.
  • Wanneer alle droge ingrediënten gemengd zijn voeg je als laatste de espresso’s toe. Zorg er voor dat je nu niet meer te lang mixt.
  • Stort het beslag in de bakvorm en zet deze in het midden van de oven voor 50 tot 60 minuten.
  • Laat vervolgens 10 minuten afkoelen voordat je de cake uit de vorm haalt en laat daarna volledig afkoelen op een rekje.
  • Maak dan het chocolade glazuur: Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze samen met de bailets in een kom. Verwarm dit au bain marie tot dat het helemaal gesmolten is.
  • Giet de chocolade over de cake heen en laat dit afkoelen tot dat de chocolade hard is.
  • Verwarm dan de karamelsaus in een pan, wanneer het gaat koken voeg je de hazelnoten toe. Laat dit 2 minuten pruttelen en haal de pan vervolgens van het vuur af. Laat het 5 minuten afkoelen en leg het dan op de bovenkant van de cake.

Notities

  • Bewaar dit recept hier op Pinterest!
Black Friday 2020Black Friday 2020

Join the Conversation

  1. Met wat zou ik de Baileys kunnen vervangen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: