De laatste tijd ben ik echt obsessed met Udon noodles. Ik deel ze dan ook vaak op mijn story’s op Instagram. Zodra ik dat doe ontploft ook elke keer weer mijn inbox, iedereen is zo enthousiast en wilt het recept! Super leuk natuurlijk. Alhoewel ik meestal zoette recepten post is deze dus blijkbaar ook meer dan welkom 🙂
Waar koop ik Udon noodles?
Udon noodles zijn super dikke, zachte, Japanse noodles gemaakt van tarwebloem water en zout. Ze worden steeds populairder en zijn daarom gelukkig ook steeds beter te verkrijgen. Ik koop mijn Udon noodles altijd van het merk Amoy Straight bij de Albert Heijn. Deze zijn al voorgekookt en in 2 porties verpakt (1 portie is voor 1 persoon) Op deze manier verspil je geen voedsel en hoef je niks af te wegen! Super handig dus. (en je hoeft ze niet meer gaar te koken!) Wanneer je andere noodles koopt kookt deze dan eerst even van te voren. Hoe lang staat meestal op de verpakking.

Zoet & Pittig
De saus van deze noodles zijn een tikkeltje zoet door de bruine suiker ( daardoor karameliseerd de saus) en ook pittig door de siracha en de chili vlokken. Mocht je nou niet van pittig houden kan je de sirache en de chili vlokken beide weglaten, dit doet niks voor de textuur van de saus.
Met Zalm of met Kip!
Ik maak deze noodles nu met zalm, maar ik heb ook al vaker het zelfde saus recept gebruikt maar dan met stukjes gebakken kipdij. Dat is ook echt ontzettend lekker en is het zeker waard om eens uit te proberen! Voor 1 persoon gebruik ik dan ook meestal 120 gram kipdij net zoals bij de zalm.
Udon noodles met zalm in gekarameliseerde soya saus
1
PersoonUdon noodles met zalm in gekarameliseerde soya saus! Het recept is voor 1 persoon.
Ingredienten
120 gram zalm + 1 eetlepel soya saus
80 milliliter soya saus
150 gram gekookte udon noodles
2 eetlepels bruine basterd suiker
1 eetlepel rijst azijn
2 eetlepels water
1 eetlepel Ketjap
1 eetlepel Siracha
1/2 theelepel chili vlokken
2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
1/2 theelepel gember (fijn gehakt)
1 theelepel sesamzaadjes
Bosui naar smaak
Hoe maak je deze udon noodles?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Wikkel de zalm met 1 eetlepel soya saus in zilverfolie en leg dit pakketje in het midden van de oven voor 15 minuten.
- Maak ondertussen de saus: Doe de soya saus, water, ketjap, siracha, bruine suiker, knoflook, gember, rijst azijn en chili vlokken samen in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit mengsel 5 minuten borrelen.
- Doe 1 eetlepel van de saus in een apart kommetje (dit gaat dadelijk over de zalm)
- Doe nu de gekookte udon noodles in het pannetje waar de saus in zit en kook dit samen nog eens voor 3 tot 5 minuten zodat de saus goed in de udon noodles kan trekken.
- Leg de zalm op een bord en doe hier de saus over die je aan de kant hebt gezet. Leg de udon noodles hier bij en strooi over het geheel de sesamzaadjes en de bosui.
Notities
- Bewaar dit recept hier op Pinterest!
Ik heb het gerecht net gemaakt (voor 2 personen) en vond de smaken heel lekker.
Echter vonden wij het beide wel erg zout (te zout).
Hoe kunnen we dit volgende keer minderen? Ik dacht zelf minder soya saus gebruiken. Wat zou jij zeggen?
Gr