Een witte chocolade cheesecake met een knapperige koekjes bodem.
Het werd toch echt tijd om mijn favoriete cheesecake met jullie te delen; deze witte chocolade cheesecake! Door de witte chocolade krijgt deze cheesecake een super lekkere smaak en textuur. Het makkelijkste is om deze cheesecake een dag van te voren te maken, hij moet namelijk eerst in de oven en daarna nog een paar uurtjes opstijven in de koelkast. Maar it’s worth the wait, trust me.
Bakvorm en baktijd
Ik gebruik voor deze cheesecake een bakvorm van 20cm (en 9 centimeter hoog). Hierdoor wordt de cheesecake mooi hoog. Deze laat ik dan ook 80 tot 90 minuten in de oven op een lage temperatuur. Wil je de cheesecake toch in een grotere vorm maken? haal hem dan eerder uit de oven, de cheesecake is dan namelijk veel sneller gaar.

Cheesecake zonder scheuren
Cheesecake met scheuren aan de bovenkant is toch wel een veel voorkomend probleem. Eigenlijk super zonde, want je kan het makkelijk voorkomen. Door de volgende 3 tips te volgen scheuren jouw cheesecakes nooit meer.
- Zorg voor een lage temperatuur. Door een lage temperatuur bakt de cheesecake gelijkmatiger. Door teveel warmte krijg je scheuren in de bovenkant. Doe de temperatuur omlaag en laat hem wat langer in de oven ( ik bak mijn cheesecakes altijd tussen de 120 en 140 graden)
- Zet een schaaltje met water in de oven. Door de stoom van het water zal er meer vocht in de oven zelf zijn. Dit helpt ook tegen het scheuren.
- Doe zilverfolie om de bakvorm heen. Zo wordt de temperatuur gelijkmatig verdeeld en bakt de cheesecake gelijkmatig.
Witte chocolade cheesecake
10
personenWitte chocolade cheesecake met koekjes bodem
Ingrediënten
- Voor de bodem
200 gram maria koekjes (of biscuit koekjes)
70 gram ongezouten roomboter
- Voor de cheesecake laag
300 gram witte chocolade
125 milliliter slagroom
600 gram roomkaas
100 gram kristalsuiker
3 eieren
- Voor de topping
100 gram witte chocolade
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de bakvorm die je gaat gebruiken met bakpapier.
- Maal de maria koekjes fijn in een keukenmachine of blender. Smelt de roomboter in een pan en doe dit bij de gemalen koekjes. Meng dit tot een kruimelig deeg. Stort het koekjes deeg in de bakvorm en druk het met behulp van een lepel goed aan tegen de bodem.
- Bak de koekjes bodem voor 10 minuten in het midden van de oven en laat geheel afkoelen. Verlaag ondertussen de oven naar 125 graden.
- Smelt de witte chocolade met de slagroom au bain marie.
- Doe de roomkaas in een ruime kom samen met de suiker en mix dit voor 5 minuten op een hoge stand met een keukenmachine of handmixer.
- Leg de mixer weg en voeg nu een voor een de eieren toe. Deze meng je met een spatel door het beslag heen. (Écht niet met de mixer dan, dan krijgt je cheesecake een rare textuur)
- Voeg als laatste de gesmolten witte chocolade toe aan het beslag en roer tot dat het gemengd is.
- Giet het cheesecake beslag over de gebakken bodem heen. Zet de bakvorm weer in eht midden van de oven nu voor 80 tot 90 minuten. Zet de oven en uit en zet de deur op een kier. Laat de cheesecake volledig in de oven afkoelen.
- Zet de cheesecake vervolgens nog voor minimaal 2 uur (het liefste langer, of een hele nacht) in de koelkast.
- Voor de decoratie; smelt 75 gram witte chocolade au bain marie en drizzle dit over de cheesecake heen. Rasp de overige 25 gram hier overheen.
Notities
- Bewaar dit recept hier op Pinterest!

Hoe lang laat je hem in de oven bij een vorm van 26cm?
Of hoe zie je dat hij klaar is?
Ik heb er nog een verdwaalde vanilleboon in gedaan. Ben heel benieuwd hoe het wordt!
Hij was heeeeeeerlijk! Met wat bessen frambozen en bramen als tegenhanger voor het zoete gedaan (want het was wel zoet, kon ook niet anders he) maar zeker voor herhaling vatbaar!