Luchtige citroen cake getopt met een citroen crumble laag
Citroen cake vindt ik zo ontzettend lekker! Maar ondertussen vond ik die standaard cake wel een beetje saai worden. Ik ben een beetje gaan experimenteren en daar kwam deze super luchtige citroen cake uit! Ondanks dat de cake heel luchtig is heeft hij wel nog super veel smaak. De citroen crumble maakt het daarnaast helemaal af!
Cake met spa rood
In dit recept voeg ik spa rood toe aan het cake beslag, spa citroen om precies te zijn (voor de extra citroen smaak!) De spa rood zorgt door middel van de koolzuur nog eens voor extra luchtigheid zonder dat de cake droog wordt. Het klinkt misschien raar om dit aan je beslag toe te voegen, maar probeer het! it’s a game changer. Eerder heb ik al eens deze bosbessen cake gemaakt met spa rood, ook zeker weten een aanrader.

Citroen extract
Ik vind het altijd lekker als de citroen smaak ook echt heel erg aanwezig is. Daarom heb ik naast citroenrasp, citroensap en spa citroen ook nog citroen extract toegevoegd. Dit is echter in winkels best lastig te krijgen, daarom maak ik het zelf met dit recept. Als je het niet kunt vinden, of geen zin hebt om het zelf te maken kan je het ook weglaten. Voeg dat wat extra citroenrasp of citroensuiker toe.
Super luchtige citroen crumble cake
20
centimeterSuper luchtige citroen cake met een citroen crumble en glazuur
Ingrediënten
- Voor de cake
3 eieren
250 gram kristal suiker
70 milliliter olijfolie
260 gram zelfrijzendbakmeel
100 milliliter spa citroen
1 eetlepel citroen extract
rasp van 2 citroenen
30 milliliter citroensap
- Voor de crumble
50 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
60 gram kirstalsuiker
90 gram patentbloem
- Voor de glazuur
200 gram poedersuiker
2 tot 3 eetlepels citroensap
rasp van 1 citroen
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 140 graden en vet de bakvorm in die je gaat gebruiken en bekleed met bakpapier
- Doe de eieren en de suiker in een ruime kom en mix deze met een handmixer voor minimaal 5 minuten op de hoogste stand. Het mengsel zal geleidelijk dikker worden. Voeg daarna de olijf olie toe en mix tot het gemengd is.
- Mix nu de helft van het zelfrijzend bakmeel er door heen tot dat er geen klonten meer in het beslag zitten. Doe nu de spa citroen erbij. Zodra de spa rood gemengd is kan je de rest van het meel toevoegen met de citroenrasp, citroensap en het extract.
- Stort het cake beslag in de bakvorm.
- Voor de crumble topping meng je alle ingrediënten door elkaar heen. Het makkelijkste is om dit met je handen te doen. Uiteindelijk krijg je een kruimelig deeg. Verdeel dit over het cake beslag heen.
- Zet de cake in het midden van de oven voor 65 tot 75 minuten. Laat de cake volledig afkoelen voordat je verder gaat
- Voor de glazuur meng je voorzichtig alle ingrediënten door elkaar, als de glazuur te dik is voeg dan wat extra citroensap toe. Drizzle dit over de cake heen.
Notities
- Bewaar dit recept hier op Pinterest!
