Appel cheesecake met gezouten karamel

Ik zeg het niet heel snel maar dit is toch echt een van mijn beste recepten ooit! Een zachte appelcake met gekarameliseerde appels, een romige cheesecake laag en nog eens extra veel gezouten karamel erbovenop. Zelfs al ben je geen fan van appelcakes/appeltaarten vind je deze cheesecake (waarschijnlijk) lekker.

Appelcake met gekarameliseerde appels

De appels geven extra veel smaak aan de cake, er zijn dan ook een paar stappen die je niet wilt overslaan. Het kost misschien wat extra tijd maar dan heb je ook wat!

Week de appels in citroensap met suiker: door de appel partjes te laten ‘marineren’ in suiker en citroensap trek je een groot gedeelte vocht ui de appels waardoor ze later meer smaak kunnen opnemen. Het voorkomt ook een te natte cake.

Bakken in roomboter met bruine suiker: vervolgens laat je ze 10 minuten pruttelen in gesmolten boter met bruine suiker en kruiden. Wanneer de appelpartjes donker van kleur zijn en zacht zijn weet je dat het goed is.

Het gehele botermengsel bij de cake: wanneer het tijd is om de appelpartjes bij het cake beslag te doen giet dan de gesmolten boter met alle kruiden er bij, dit zorgt voor veel extra smaak!

Afmaken met gezouten karamel

De gezouten karamel bovenop maakt deze cheesecake helemaal af. Doordat je de cake en de cheesecake in één keer bakt kan het zijn dat de bovenkant van de cheesecake niet helemaal egaal is, dat kan je dus lekker makkelijk wegwerken met een dikke laag karamel 😉

Appel cheesecake met gezouten karamel

Recipe by annabellas
Springvorm

20

centimeter

Appelcake met gekarameliseerde appels getopt met een romige cheesecake laag en gezouten karamel.

Ingrediënten

  • Voor de appelcake
  • 300 gram fijn gesneden appel partjes (ongeveer 3 appels)

  • 2 eetlepels kristalsuiker

  • 2 eetlepels citroensap

  • 150 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

  • 2 eetlepels bruine suiker

  • 1 theelepel kaneel

  • 1 theelepel speculaas & koekkruiden

  • 125 gram kristalsuiker

  • 150 gram patentbloem

  • 2 eieren

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1/2 theelepel zout

  • Voor de cheesecake laag
  • 300 gram roomkaas

  • 1 + 1/2 ei

  • 120 gram kristalsuiker

  • 1 theelepel vanille extract

  • 30 gram patentbloem

  • Voor de gezouten karamel
  • 200 gram kristalsuiker

  • 100 gram ongezouten roomboter

  • 125 milliliter slagroom

  • 1 1/2 theelepel zout

Hoe maak je deze appel cheesecake?

  • Doe de fijn gesneden appel partjes samen met 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels citroensap in een kom in mix dit goed. Dek de kom af en zet deze in de koelkast voor 45 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bakvorm die je gaat gebruiken met bakpapier. Zet ook een ovenschaaltje met water onderin de oven (helpt tegen het scheuren van de cheesecake)
  • Pak de kom met appels uit de koelkast en laat deze uitleggen in een zeef.
  • Zet vervolgens een pan op middelhoog vuur en voeg hier 30 gram roomboter aan toe. Wanneer dit gesmolten is gaat de bruine suiker, kaneel, speculaas kruiden en de appelpartjes er bij.
  • Bak de appelpartjes voor ongeveer 10 minuten tot dat deze zacht zijn en laat ze vervolgens even afkoelen.
  • Doe nu in een andere kom de overige roomboter en kristalsuiker, meng dit met een elektrische handmixer op een hoge stand voor ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de 2 eieren samen met het vanille extract toe en mix dit kort mee.
  • Zet de mixer uit en voeg het bloem met de bakpoeder toe. Schep dit om met een spatel tot dat alle ingrediënten gemengd zijn.
  • Doe als laatste de appelpartjes bij het beslag en schep dit even kort om.
  • Stort het beslag in de bakvorm en strijk glad.
  • Meng voor het cheesecake beslag alle ingrediënten samen met een garde tot een glad beslag. Giet deze over het appelcake beslag heen.
  • Zet de bakvorm in het midden van de oven voor 50 tot 55 minuten. laat vervolgens geheel afkoelen in de oven (zet de deur wel op een kier!) en en zet hem daarna 2 uur in de koelkast zodat de cheesecake laag kan ‘opstijven’
  • Maak ondertussen de gezouten karamel: Doe de suiker in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Laat de suiker langzaam smelten tot een donkerbruine kleur. Snij de roomboter in blokjes en voeg deze bij de gesmolten suiker. Roer tot een egale massa. Voeg dan de slagroom toe en meng dit goed (pas op, het is super warm en door de slagroom komt er veel stoom vrij) laat dit voor 2 minuten koken. laat vervolgens afkoelen tot de gewenste dikte.
  • Giet de gezouten karamel over de cheesecake heen.

Bekijk hier de video

Notities

  • Bewaar dit recept hier op Pinterest!

Join the Conversation

  1. super bedankt voor dit recept! Ik heb deze cheesecake gisteren gemaakt en wat een hit! Echt een van de lekkerste die ik ook heb gegeten!!!!!!!

  2. C.terhoeven says:

    Hi Annabellas, wanneer moet het zout erbij en moet dat dan zeezout zijn? Tafelzout gauw te veel!

Geef een reactie

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: