Salted caramel cupcakes

Met salted caramel kan je nooit de fout ingaan toch? Ik maak deze cupcakes ontzettend vaak dus het werd dan ook tijd dat ik eindelijk eens recept hiervan op mijn website zou plaatsen.

De basis begint met zelfgemaakte vanille cupcakes met karnemelk. Dat zorgt ervoor dat de cupcakes lang smeuïg blijven en niet droog worden. Deze cupcakes worden gevuld met zelfgemaakte karamelsaus & getopt met een romige botercréme mét natuurlijk nog meer gezouten karamel!

De basis begint bij een goede cupcake

De cupcake’s zijn natuurlijk de basis & die moet goed zijn. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om een kant en klare mix te kopen maar eigenlijk zijn ze ontzettend makkelijk om zelf te maken. Je moet alleen op een paar dingen letten:

  • Zorg ervoor dat je de ingrediënten nauwkeurig afweegt. Cupcakes bevatten maar een paar ingrediënten maar je moet er wel voor zorgen dat de verhoudingen kloppen. Anders krijgen ze tijdens het bakken een gekke vorm.
  • De boter, eieren en de karnemelk moeten op kamertemperatuur zijn, anders gaat het beslag schiften.
  • Wanneer de cupcakes uit de oven komen, laat ze dan even 3 tot 5 minuten afkoelen en haal ze vervolgens uit de vorm. Hierdoor kunnen ze beter afkoelen en drogen ze niet uit.

Zelfgemaakte gezouten karamelsaus

De gezouten karamelsaus gebruik ik in dit recept om de cupcakes mee te vullen en om de cupcakes mee af te toppen. Ik vind het nooit leuk om de karamel te maken maar elke keer vind ik het weer dubbel en dwars waard. Als jij het ook een verschrikkelijk klusje (eigenlijk valt het gewoon reuze mee 🙂 ) vind heb ik de volgende tip voor je: maak in één keer een grote voorraad. Karamelsaus kan je tot wel een jaar bewaren in een uitgekookte pot.

Cupcakes vullen doe je zo!

De zachte karamel kern is toch wel wat deze cupcakes de ‘wauw’ factor geeft. Wanneer de cupcakes geheel zijn afgekoeld snij je in het midden een rondje van 1 centimeter. Deze hol je uit tot ongeveer het midden van de cupcake. (niet dieper anders loopt de caramel er aan de onderkant uit) Dit gat vul je op met de zelfgemaakte gezouten karamelsaus. Doordat er botercréme bovenop komt hoef je verder niks speciaals meer te doen. Die houdt de karamel op zijn plaats.

Salted caramel cupcakes

Recipe by annabellas
Porties

12

cupcakes

Salted caramel cupcakes met een vloeibare kern en een romige botercréme.

Ingrediënten

  • Voor de cupcakes
  • 160 gram patentbloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1/2 theelepel zout

  • 120 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

  • 150 gram kristalsuiker

  • 2 eieren (kamertemperatuur)

  • 1 theelepel vanille extract

  • 125 milliliter karnemelk (kamertemperatuur)

  • Voor de karamel
  • 200 gram kristalsuiker

  • 100 gram ongezouten roomboter

  • 125 milliliter slagroom

  • 1 1/2 theelepel zeezout

  • Voor de botercréme
  • 250 gram ongezouten roomboter

  • 300 gram poedersuiker

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1 eetlepel karamel

  • 1/2 theelepel zout

Hoe maak je deze salted caramel cupcakes?

  • Voor de salted caramel
  • Doe de suiker in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Laat de suiker langzaam smelten tot een donkerbruine kleur.
  • Snij de roomboter in blokjes en voeg deze bij de gesmolten suiker. Roer tot een egale massa.
  • Voeg dan de slagroom toe en meng dit goed (pas op, het is super warm en door de slagroom komt er veel stoom vrij) laat dit voor 2 minuten koken.
  • Doe als laatste het zout er bij en laat de caramelsaus afkoelen.
  • Voor de cupcakes
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Meng in een ruime kom de bloem, bakpoeder en het zout. Zet dit aan de kant.
  • Doe in een aparte kom de boter samen met de suiker. Klop dit met een elektrische mixer voor 5 minuten op een hoge stand. Net zo lang tot dat de boter wit kleurt.
  • Voeg vervolgens 1 ei toe en mix dit goed. Wanneer het ei geheel is opgenomen voeg je het volgende ei toe. Als laatste kan het vanille extract er bij.
  • Zet nu de mixer op een lage stand en giet heel rustig, terwijl je blijft mixer de helft van de karnemelk bij het botermengsel. Wanneer dit gemengd is doe je de helft van het bloem mengsel er bij. Wederom mix je tot alles gemengd is. Vervolgens gaat de rest van de karnemelk er bij en als laatste de andere helft van het bloemmengsel.
  • Verdeel het beslag over 12 cupcake papiertjes en zet deze in het midden van de oven voor 20 tot 25 minuten.
  • Laat ze vervolgens even 2 a 3 minuten afkoelen buiten de oven en haal ze dan uit de vorm.
  • Voor de botercréme
  • Doe de boter in een kom en klop deze met een elektrische handmixer op een hoge stand voor 8 tot 10 minuten. Hij moet geheel wit van kleur worden, dan is hij luchtig genoeg.
  • Voeg al mixend lepel voor lepel de poedersuiker toe. Als laatste gaat het vanille extract, de karamel & het zout er bij.
  • Doe het mengsel in een spuitzak.
  • De cupcakes klaar maken doe je zo:
  • Snij in het midden van de cupcakes een rondje van ongeveer 1 centimeter en hol dit uit tot ongeveer de helft van de cupcake. Vul dit gat op met de gemaakte karamelsaus.
  • Spuit vervolgens een toef botercréme op de cupcakes en maak het geheel af door wat karamel over de créme te drizzelen.

Bekijk hier de video

Notities

  • Bewaar dit recept hier op Pinterest
Black Friday 2020Black Friday 2020

Join the Conversation

  1. Liduin Mesken says:

    Wanneer je de suiker voor de karamel smelt tot een donkerbruine kleur, is hij dan niet heel bitter? Heb altijd begrepen dat hij juist niét te donker moet zijn, omdat hij dan verbrand smaakt.

    1. Het kan allebei. Ik vind als je hem iets donkerder laat worden dat het veel smaakvoller is en niet alleen maar zoet smaakt. Verbrand smaakt het zeker niet 🥰

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: