Pistache cake met chocolade ganache

Ik ben echt dol op pistache noten, maar ik bak er eigenlijk nooit mee. Daar moest verandering in komen! Ik ging snel aan de slag en had eigenlijk maar 2 punten waar aan deze pistache cake moest voldoen; hij moest natuurlijk lekker zijn maar ook groen van kleur zonder het gebruik van kleurstoffen. En dat is gelukt. De cake is door de hoeveelheid pistachenoten super groen en ook nog eens heel erg lekker. Bovenop komt een simpele chocolade ganache die de cake helemaal afmaakt.

Pistachenoten malen

De pistache noten doe ik malen in een foodprecessor, zodat de textuur bijna net zo fijn is als bloem/meel. Mocht je geen foodprocessor hebben kan je het ook in een blender doen en af en toe even goed de randjes schrapen zodat alles goed verkruimeld wordt. Je kan er ook voor kiezen om de noten met de hand te hakken, maar doordat ze super fijn moeten zijn kan dat wel even wat tijd in beslag nemen.

Kwaliteit van de pistachenoten

Pistache noten krijg je natuurlijk in vrijwel elke supermarkt. Let er wel op dat de noten een fel groene kleur hebben, dat kleurt natuurlijk deze pistache cake. Zelf bestel ik de pistachenoten bij Koro. Daar kan je een zak van 500 gram gepelde pistachenoten kopen. Ze zijn fel groen van kleur en bevatten geen schil meer (Scheelt ook weer tijd šŸ˜‰ ) Mocht je daar wat willen bestellen kan je altijd de code ANNABELLAS5 gebruiken voor 5% korting op je gehele bestelling.

Pistache cake met chocolade ganache

Chocolade ganache maken

Het makkelijkste is als je de chocolade ganache 1 dag van te voren maakt. Daardoor kan de ganache al goed afkoelen in de koelkast zodat je hem meteen kan gebruiken. Hij moet minimaal 2 uur opstijven maar een nacht is natuurlijk altijd beter.

Pistache cake met chocolade ganache

Recipe by annabellas
Springvorm

20

centimeter

Een fel groene pistache cake met een pure chocolade ganache.

Ingrediƫnten

 • Voor de cake
 • 220 gram pistachenoten

 • 80 gram patentbloem

 • 220 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

 • 5 eieren

 • 250 gram kristalsuiker

 • 1 snufje zout

 • 1 theelepel vanille extract

 • Voor de ganache
 • 200 gram pure chocolade

 • 250 milliliter slagroom

 • 50 gram roomboter

 • Voor de toppings
 • 30 gram gehakte pistache noten

Hoe maak je deze pistachecake?

 • Voor de ganache
 • Hak de chocolade fijn en snij de roomboter in kleine blokjes. Doe deze samen in een kom.
 • doe de slagroom in een pan en breng deze aan de kook. Zodra de room kookt giet je deze over de chocolade en boter heen. Laat het 2 minuten rusten en begin dan met roeren tot dat alle ingrediĆ«nten gemengd zijn en de chocolade geheel gesmolten is.
 • Dek de kom af met folie en zet dit in de koelkast voor minimaal 2 uur (het liefste 1 nacht)
 • Voor de cake
 • Verwarm de oven voor op 165 graden (boven en onderwarmte)
 • Bekleed de bakvorm die je gaat gebruiken met bakpapier en vet de zijkanten eventueel in met wat extra boter.
 • Doe de pistachenoten in een foodprocessor of blender en verkruimel deze. Ze moeten zo fijn worden als bloem.
 • Meng het patentbloem en het zout met de pistache noten en zet dit aan de kant.
 • Doe in een aparte kom de boter en de suiker. Klop dit met een elektrische handmixer op een hoge stand, ongeveer 6 tot 8 minuten zodat de boter luchtig wordt.
 • Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe en mix tot een glad beslag.
 • Zet de handmixer uit en voeg de helft van het pistache mengsel aan het natte beslag toe. Roer dit door elkaar met behulp van een spatel (niet meer met de handmixer!). Wanneer dit goed gemengd is kan je de andere helft toevoegen.
 • Giet het beslag in de springvorm en zet deze in het midden van de oven voor 45-50 minuten.
 • Laat de cake 20 minuten rusten en haal vervolgens uit de vorm. Laat het op een rekje vervolgens volledig afkoelen.
 • Wanneer de cake is afgekoeld top je hem af met de chocolade ganache en gehakte pistachenoten.

Bekijk hier de video

Notities

 • Bewaar dit recept hier op Pinterest!
Pistache cake met chocolade ganache

Geef een reactie

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: