Citroen cake met kokos botercréme

Alhoewel ik normaal echt ben van de strak afgesmeerde en perfecte taarten wilde ik nu eens uit mijn comfort zone stappen en eens een rustieke cake/taart maken! Even geen strakke cake lagen en en een chocolade drip. Gewoon een makkelijke taart maar wel bom vol smaak, en dat is gelukt! Deze taart bestaat uit 4 lagen citroen cake die alles behalve droog is en niet te zoet. Daarnaast is hij gevuld en afgesmeerd met een luchtige kokos botercréme. Simpel maar o zo lekker!

De perfecte citroen cake basis

Citroen cake vind ik vaak nog te weinig naar citroen smaken. Ik wilde voor deze taart geen cake met een vleugje citroen maar een echte citroen cake (snap je? haha) Daarom gebruik ik citroen rasp, sap en zelfs ook citroen extract.

Citroen extract is alleen iets lastiger om in de supermarkt te vinden. Je kan het online bestellen of zelf maken met dit recept. Mocht je er echt niet aankomen vervang het dan door vanille extract en voeg 1 theelepel extra citroen rasp toe.

De cake zelf bak ik in 2 bakvormen van 20 centimeter zodat ik 2 dikke cake lagen krijg die je daarna door de helft kan snijden zodat er uiteindelijk 4 lagen ontstaan. Mocht je geen 2 bakvormen hebben kan je ze natuurlijk ook gewoon achter elkaar bakken.

Kokos botercréme met 3 ingrediénten

De vulling van deze cake bestaat uit een luchtige kokos botercréme. Dit is denk ik het makkelijkste botercréme recept ooit, want je hebt namelijk maar 3 ingrediënten nodig: roomboter, poedersuiker en kokosrasp.

De botercréme maak je door eerst de boter goed luchtig te kloppen. Dit kan je het beste doen met een elektrische mixer op een hoge stand. Vervolgens voeg je lepel voor lepel de poedersuiker toe en als laatste de kokosrasp. Heerlijk!

Citroen cake met kokos botercréme

Recipe by annabellas
Porties

10

personen

Een luchtige en smaakvolle citroen cake met kokos botercréme.

Ingrediënten

  • Voor de cake lagen
  • 360 gram patentbloem

  • 375 gram kristalsuiker

  • 5 gram baking soda

  • 9 gram bakpoeder

  • 1/2 theelepel zout

  • 215 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

  • 4 eieren

  • 1 theelepel citroen extract (vind je deze niet? gebruik dan vanille extract)

  • 120 gram zure room (kamertemperatuur)

  • 240 milliliter melk

  • Het rasp van 2 citroenen

  • 120 milliliter citroensap

  • Voor de kokos botercréme
  • 300 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

  • 450 gram poedersuiker

  • 100 gram kokosrasp

  • Optioneel: 1 eetlepel kokosextract

  • Voor de decoratie
  • 100 gram kokosrasp

  • 50 gram kokosvlokken

Hoe maak je deze citroen cake?

  • Voor de cake
  • Verwarm de oven voor op 170 graden (boven en onder warmte) en bekleed de 2 bakvormen die je gaat gebruiken met bakpapier.
  • Meng in een kom het bloem, bakpoeder, baking soda en het zout. Zet dit aan de kant.
  • Doe de roomboter in een ruime kom en klop deze met een elektrische mixer luchtig voor 5 minuten op de hoogste stand. Voeg hier vervolgens de suiker en het citroenrasp aan toe en mix nog eens voor 3 minuten.
  • Verlaag nu de snelheid tot medium en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Schraap af en toe met een spatel de randjes zodat alles mooi mengt.
  • Meng de melk met het citroen en het citroen extract. Giet dit in een dunne straal bij het boter mengsel terwijl de mixer blijft lopen.
  • Zet nu de mixer uit en voeg de helft van de droge ingredienten toe. Meng dit goed met een spatel, wanneer het gemengd is voeg je de 2e helft toe. Zorg dat je het beslag goed omschept zodat alle ingredienten opgenomen zijn.
  • Verdeel het beslag in de 2 bakvormen en zet deze in het midden van de oven voor 30 tot 35 minuten. Laat ze vervolgens geheel buiten de oven afkoelen.
  • Voor de kokos botercréme
  • Doe de boter in een ruime kom en klop deze met een elektrische mixer op de hoogste stand voor 8 minuten. Vergeet niet om af en toe de randjes van de kom te schrapen.
  • Terwijl de mixer nog loopt voeg je lepel voor lepel de poedersuiker toe. Voeg als laatste het kokosrasp toe en het eventuele kokosextract
  • De decoratie
  • Snij de cake lagen door het midden zodat je 4 cake lagen krijgt.
  • Leg de eerste cake laag op een bord of schaal en smeer hier de kokos botercréme op. Plaats dan de 2e cake laag hier boven op en druk dit voorzichtig aan. Herhaal deze stappen tot dat de cake lagen op zijn.
  • Smeer de buitenkant van de cake ook af met de kokos botercréme en maak de buitenkant af met kokosrasp en kokosvlokken.

Notities

  • Bewaar dit recept hier op Pinterest

Join the Conversation

  1. Er staat zure room bij de ingrediënten…… Maar niet in het recept….. Wanneer moet de zure room erbij? 🤣 Ik ga vrijdag deze geweldige taart maken!! 😍

Geef een reactie

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close

Ontdek meer van Annabella's Foodblog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder