Mama’s kerststol

Mijn moeder deelt met jullie haar kerststol recept! Traditioneel en met amandelspijs.

Het is zo ver, mijn moeder maakt haar debuut op mijn website! Vandaag deelt zij haar kerststol recept met jullie! Op mijn Instagram is zelfs een reels te vinden waar je precies kan zien hoe zij het stap voor stap maakt.

De kerststol tips van mama:

  • Als je het deeg van de kerststol gaat maken, voeg dan altijd het zout als laatste toe. Dit omdat het zout niet direct in aanraking mag komen met het gist. Dit verminderd namelijk de werking van de gist!
  • Hoe meer je kneed, hoe luchtiger het brood wordt! Ben dus niet bang om nog even extra door te kneden, het heeft alleen maar voordelen.
  • Laat de krenten en rozijnen weken in lauwwarm water. Dan trekken ze niet al het vocht uit het brood, doe je dit niet krijg je namelijk heel droog brood. Het is wel belangrijk om ze na het weken goed te drogen, anders krijg je waterig brood, en dat wil je natuurlijk ook niet. Snap je het nog?
  • Voeg zoveel krenten, rozijnen, sukade en amandelspijs toe als je wilt. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur dus doe wat jij lekker vindt.
  • Als de kerststol geheel is afgekoeld, smeer het dat lichtjes in met gesmolten boter voordat je de poedersuiker eroverheen doet, dan blijft de poedersuiker beter zitten!
  • Extra tip: kerststol is ook erg lekker met hazelnoten!
kerststol recept met amandelspijs

Mama’s kerststol

Recipe by annabellas
Porties

2

kleine kerststollen

Mama’s kerststol met amandelspijs, krenten, rozijnen en sukade.

Ingredienten

  • 500 gram patentbloem

  • 150 gram ongezouten roomboter

  • 250 milliliter halfvolle melk

  • 75 gram witte basterdsuiker

  • 1 ei

  • 4 gram zout

  • 2 zakjes gedroogd gist (15 gram)

  • 120 gram rozijnen

  • 80 gram krenten

  • 50 gram gemengde sukade

  • 1 zakje vanille suiker

  • rasp van een halve citroen

  • 300 gram amandelspijs gemengd met 1/2 ei

  • Voor de topping
  • 50 gram gesmolten boter

  • poedersuiker

Hoe maak je het?

  • Zeef de bloem in een ruime kom.
  • Zet een ruime pan op laag vuur. Laat de boter met de basterdsuiker hier in smelten. Voeg ook de melk toe. Het mag niet gaan koken maar het moet wel 1 geheel worden. laat dit even afkoelen.
  • Voeg de gedroogde gist bij de bloem toe en mix dit er doorheen. Voeg hieraan het gesmolten botermengsel toe en roer dit door elkaar.
  • Klop het ei en voeg dit ook toe aan het beslag. Roer weer goed door.
  • Voeg als laatste het zout toe. Kneed met je handen of een keukenmachine het deeg tot een soepel beslag.
  • Vorm een bal van het deeg, doe dit in een kom en stop wat extra meel eroverheen. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet het op een warme plek waar het deeg goed kan rijzen.
  • Laat het deeg voor 45 minuten rijzen, het deeg moet verdubbeld zijn.
  • Doe ondertussen de krenten en rozijnen in een kom en giet hier warm water overheen. Laat dit voor 20 minuten staan en giet het water daarna af. Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken.
  • Meng ook ondertussen de amandelspijs met ene half losgeklopt ei en vorm hier 2 staven mee. Zet dit even aan de kant.
  • Als het deeg goed gerezen heeft kneed het dan nog eens goed door. Voeg de sukade , krenten en rozijnen toe en meng het voorzichtig door het deeg heen.
  • Verdeel het deeg in 2 delen.
  • Rek het deeg en leg de spijsrol middenin. Vouw het deeg dicht en druk het voorzichtig aan.
  • Leg de 2 deeg bollen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg er weer een warme theedoek overheen en laat het nog een laatste keer voor 20 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de stol voor 30 minuten gaar.
  • Smelt wat boter in een pan en smeer dit over de kerststol heen. Top af met poedersuiker

Notities

  • bewaar de kerststol in een afgesloten brooddoos voor minstens 5 dagen.
  • PS: Bewaar dit recept hier op Pinterest!
Traditionele kerststol recept
Black Friday 2020Black Friday 2020

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: