Pumpkin spice cake met kaneel crumble

Een luchtige maar smeuïge cake met pompen, getopt met een crunchy kaneel crumble.

Pumpkin spice all things nice! Pumpkin spice wordt elk jaar meer en meer bekend in Nederland. De pumpkin spice lattes en de pumpkin spice kruiden zijn bijna niet meer weg te denken. Ik vind het zelf dan ook heerlijk om mee te bakken in de herfst en winter.

Pompoen puree. In dit recept gebruik ik pompoen puree. In Nederland is het ontzettend moeilijk om aan kant en klare pompoen puree te komen (in sommige toko’s hebben ze het wel). Gelukkig is het erg makkelijk om zelf te maken. Snij de pompoen in blokjes en kook deze tot dat de pompoen zacht is. Laat het ietsjes afkoelen en pureer de pompoen met een staafmixer of blender. That’s it!

Pumpkin spice kruiden. Ik gebruik standaard de pumpkin spice kruiden van green gypsy omdat er geen e-nummers en troep aan is toegevoegd. Je kan ook zelf een pumpkin spice mix maken, dit doe je door de volgende specerijen door elkaar te roeren: 7 eetlepels kaneel, 3 eetlepels gember poeder, 1 eetlepel nootmuskaat, 5 theelepels gemalen kruidnagel en 5 theelepels gemalen piment.

Pumpkin spice cake met kaneel crumble

Recipe by annabellas
Porties

10

plakken
Baktijd

60

Minuten

Smeuige pompoen cake getopt met een crunchy kaneel crumble

Ingredients

  • Voor de cake
  • 260 gram bloem

  • 1 theelepel baking soda

  • 1/2 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

  • 2 theelepels pumpkin spice kruiden

  • 120 gram ongezouten roomboter

  • 250 gram fijne kristal suiker

  • 250 milliliter pompoen puree

  • 80 milliliter zure room

  • 2 eieren

  • 1 theelepel vanille extract

  • Voor de kaneel crumble
  • 130 gram bloem

  • 60 gram roomboter (kampertemperatuur)

  • 65 licht bruine basterdsuiker

  • 1 theelepel kaneel

Directions

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet alvast de bakvorm in met een beetje extra roomboter en bekleed met bakpapier.
  • Meng in een kom het bloem, zout, baking soda, bakpoeder, suiker en de pumpkin spice kruiden.
  • Smelt de roomboter in een steelpan, haal van het vuur en giet in een aparte kom. Voeg aan deze kom de pompoen puree, zure room, eieren en het vanille extract toe. Meng dit beslag met een garde tot dat er geen klonten meer in het beslag zijn.
  • Voeg 1/4 van het bloem mengsel toe aan de natte ingrediënten en mix wederom tot dat er geen klonten meer in het beslag zijn. Voeg vervolgens weer 1/4 van het bloem mengsel toe, herhaal deze stappen tot dat de droge ingrediënten op zijn.
  • Giet het beslag in de bakvorm
  • Voor de crumble topping meng je alle ingredienten door elkaar heen. Ik gebruik mijn handen om het deeg te kneden. Als het goed is wordt het een heel kruimelig deeg.
  • Strooi de crumble topping over het cake beslag heen
  • Bak de cake in het midden van de oven voor 60 tot 70 minuten gaar

Notes

  • Bewaar de cake in een afgesloten bakblik voor 3 tot 4 dagen

PS: Bewaar dit recept hier op Pinterest!

Join the Conversation

  1. Naakt woog ik nog onder de 100 kilo … Kortom, ik mag niet eens naar je blog kijken … Maar, je kruimelcake ziet er zalig uit … Elfriede * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam, 27 – 9 – 2020

    1. Hahaha! Dank je wel!

  2. lezendstreepje says:

    Mmmm, ziet er lekker uit. Deze keer maar de tip volgen om de pompoen te koken ipv te roosteren (want anders wordt het vreselijk droog). En fijn dat je opschrijft wat er eigenlijk bij die pumpkin spice zit, dan kan ik daarmee experimenteren. Wel zin om dit eens te proberen, ziet er erg lekker uit.

    1. Ah wat leuk! Ben benieuwd als je het gaat proberen. Ja koken is ook nog eens veel sneller en makkelijker 😀

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
%d bloggers liken dit: